Christopher Soghoian: Government surveillance — this is just the beginning
Articles

Christopher Soghoian: Government surveillance — this is just the beginning

May 16, 2019Translator: Alma A
Reviewer: Helena Bedalli Pranvera Arabe e vitit 2011 tërhoqi vëmendjen e botës. Gjithashtu tërhoqi vëmendjen e qeverive autoritare në shtete të tjera të cilët i frikësoheshin
një shpërndarje të revolucionit. Për tju përgjigjur kësaj,
ata përforcuan mbikqyrjen e aktivistëve, gazetarëve dhe disidentëve prej të cilëve trembeshin
se mund të frymëzonin revolucionin në vendet e tyre. Një aktivist i spikatur nga Bahraini i cili u arrestua dhe u tortura nga qeveria, tha se hetuesit i treguan atij transkripte të thirrjeve telefonike dhe mesazheve. Sigurisht që nuk është sekret fakti se qeveria është e aftë
të kap telefonatat dhe mesazhet. Është për këtë arsye që shumica e aktivistëve shmangin veçanërisht përdorimin e telefonave. Në vend të tyre, ata përdorin mjete si Skype ku besojnë së janë imun ndaj kapjes. Ata gabohen. Në vitet e fundit ka patur një industri të kompanive të cilat u sigurojnë qeverive
mbikqyrje teknologjike, vecanërisht teknologji që
u mundëson atyre të ndërhyjnë në kompjuterat e objektivave të vëzhguar. Përveç kapjes së bisedave në linjë, ata mund të ndërhyjnë në kompjuter, të aktivizojnë kamerën, mikrofonin, dhe të vjedhin dokumenta nga kompjuteri. Kur qeveria e Egjiptit ra në 2011, aktivistët sulmuan zyrën e policisë sekrete, dhe midis shumë dokumentave ata gjetën këtë dokument nga Gamma Corporation, nga Gamma International. Gamma është një kompani Gjermane që prodhon software të mbikqyrjes dhe ua shet vetëm qeverive. Është e rëndësishme të theksohet
se shumica e qeverive nuk i kanë aftësitë e brendshme për të zhvilluar këtë teknologji. Qeveritë e vogla, nuk kanë burimet ose ekspertizën dhe kështu që për to ekziston
tregu i kompanive perëndimore që i furnizojnë me mjete dhe teknika në këmbim të një çmimi. Gamma është thjesht
një nga këto kompani. Duhet gjithashtu të theksoj se Gamma
në fakt nuk i ka shitur asnjëherë softwer qeverisë Egjiptiane. Ata u dhanë një faturë për shitje, por egjiptianët nuk e blenë kurrë atë. Mesa duket në vend të kësaj,
qeveria egjiptiane përdori falas një version
demostrues të Gamës. (Të qeshura) Kështu, kjo foto është
nga një video shitjesh që Gamma prodhoi. Është e vërtetë, që ata vetëm po e theksojnë në një prezantim relativisht delikat faktin që policia në një farë mënyre
mund të ulet në një zyrë me ajër të kondicionuar dhe të monitorojë dikë pa u diktuar se çfarë po ndodh. E kuptoni, drita e kamerës suaj
nuk do të ndizet. Nuk ka asgje që të tregojë
që mikrofoni është aktiv. Ky është drejtuesi menaxherial
i Gamma International. Emri i tij është Martin Muench. Ekzistojnë shumë foto të zotit Muench. Kjo ndoshta është e preferuara ime. Do ta zmadhoj edhe pak te kamera e tij. Shikoni që ka një ngjitëse të vogël që është vendosur te kamera e tij. Ai e di se çfarë lloji përgjimi është i mundur, dhe nuk do që të përdoret kundra tij. Muench ka thene se ai ka për qellim që programi i tij të përdoret më qellim për të kapur terroristët
dhe gjetur pedofilët. Sigurisht që ai gjithashtu pranoi se pasi programi i është shitur qeverisë, ai nuk ka si ta dijë se si ai mund të përdoret. Softwer-i i Gamma është lokalizuar në servera në vende në të gjithë botën, shumica me shumë rekorde mizore dhe dhunime të të drejtave njerëzore. Ata vërtet po e shesin softwer-in e tyre
në të gjithë botën. Gamma nuk është e vetmja
kompani në biznes. Si e përmenda, është një industri
5 bilion dollarëshe. Një nga të mëdhenjtë e tjerë të industrisë është një kompani italiane
e quajtur Hacking Team. Hacking Team ka me sa duket prezantimin më delikat. Videoja që ata kanë prodhuar
është shumë tërheqëse, dhe kështu do tju tregoj një klip vetëm sa të mund t’i ndieni të dyja aftësitë e softuerëve por gjithashtu se si u tregtohen klientëve të tyre qeveritar. "Ti do të shikosh përmes syve të objektivit." (Musikë) Duhet ta gjurmosh objektivin. ["Kur objektivi yt kërkon në internet, shkëmben dokumente, merr SMS, kalon kufijtë ”] Duhet të gjuash shumë platforma të ndryshme. [“Windows, OSX, iOS , Android, Blackberry,
Symbian, Linux ”] Ti duhet të kalosh kodimet dhe të kapësh të dhëna rilevante. [“Skype dhe thirrje të koduara,
vendodhjen, mesazhet, marrëdhëniet, kërkimet në internet, audio dhe video”] Duhet të jesh hajdut dhe i pa gjurmueshëm. [“Imun ndaj çdo infrastrukturë
te sistemeve mbrojtës”] I pozicionuar në të gjithë vendin. [“Mbi qindra dhe dhjetra objektivë
të menaxhuar nga një pikë e vetme”] Pikërisht ajo që ne bëjmë. Kështu që do të ishte qesharake
nëse nuk do të ishte e vertetë, por në fakt softuerët Hacking Team po u shiten qeverive në të gjithë botën. Për shembull, vitin e kaluar është përdorur një i tillë nga qeveria marokene
për të gjurmuar gazetarët marokenë. Është e formuar në shumë vende. Kështu që Hacking Team po i vjen
rrotull shumë herë tregut e përforcimit te ligjit në SHBA. Vitin e fundit pak a shumë, kompania ka hapur zyra shitjesh në Maryland. Kompania ka punësuar gjithashtu
një përfaqësues. Ata kanë ndjekur konferenca të industrive të survejimit, ku janë shfaqur zyrtarët e përforcimit të ligjit. Ata kanë folur në konferenca. Çfarë mu duk shumë mbreselënëse ishte fakti se ata kane paguar
për kafen gjate pushimit në një nga konferencat në fillim të këtij vitt. Nuk mund tju them me siguri
nëse Hacking Team i ka shitur teknologjinë e saj SHBA-së, po ajo që mund tju them është se
arsyeja që ata nuk e kanë shitur nuk është se nuk janë munduar ta bëjnë. Ashtu siç thashë pak më parë, qeveritë që nuk i kanë burimet të ndërtojnë mjetet e tyre do ta blejnë softuerin e vëzhgimit të gatshëm, dhe për këtë arsye, do të shikoni që qeveria,
le të themi e Tunizisë, mund të përdori të njëjtin softwer
me qeverinë e Gjermanisë. Ata të gjithë blejnë gjëra të gatshme. Byroja Federale e Investigimit në SHBA e ka buxhetin për të ndërtuar
teknologjinë e tyre të vëzhgimit, dhe kështu për shumë vjet, jam munduar të zbuloj mënyrën dhe nëse FBI po gjurmon në kompjuterat e
objektivave të vëzhguar. Miqtë e mi në një organizatë të quajtur
Electronic Frontier Foundation— ata janë një grup shoqëror civilësh— morrën qindra dokumente nga FBI duke detajuar teknologjitë e tyre të gjeneratës
së ardhme të survejimit. Shumica e këtyre dokumentave ishte
e redaktuar thellësisht, por ajo që ju mund të shihni nga slajdet nëse i zmadhojmë, është ky term: Njësia e Operacioneve ne Distancë. Kur e pashë për herë të parë, kurrë nuk kisha dëgjuar për këtë njësi më parë. Kam studiuar për vëzhgim për më
shumë se gjashtë vjet. Nuk kisha dëgjuar kurrë për atë. Dhe kështu që shkova online
për të bërë disa kërkime, dhe së fundi godita në shenjë kur shkova në LinkedIn, faqja sociale në web për
ata qe kërkojnë punë. Atje kishte shumë kontraktorë
të mëparshëm të qeverisë Amerikane që në një mënyrë kishin punuar për Njësinë e Operacioneve në Distancë, dhe po përshkruanin në detaje të habishme
në CV-në e tyre çfarë kishin bërë në punën
e tyre të mëparshme. (Të qeshura) Kështu që e mora këtë informacion dhe ia dhashë një gazetari të besueshëm
të Wall Street Journal, dhe ajo ishte e gatshme të kontaktonte disa zyrtarë të përforcimit të cilët folën në hije dhe konfirmuan që po, në fakt, FBI ka një grup të përkushtuar që nuk bën asgjë tjetër përveç
gjurmimit në kompjutera të objektivave në vëzhgim. Ashtu si Gamma dhe Hacking Team, FBI ka gjithashtu aftësinë të aktivizojë në largësi
kamerat, mikrofonat, të vjedh dokumentat, të marr informacion
nga brouseri, cdo gjë. Ka një problem të madh me qeveritë që i futen gjurmimit, i cili është se terroristët pedofilët, tregtuesit e drogës, gazetarët dhe aktivistët
e të drejtave njerëzore përdorin të gjithë të njëjtët kompjutera. Nuk ka një telefon për
përdoruesit e drogës dhe një laptop për gazetarët. Të gjithë ne përdorim
të njëjtën teknologji, dhe kjo do të thotë se nëse qeveritë kanë aftësinë të gjurmojnë kompjuterat e njerëzve të këqinj, ata gjithashtu duhet të kenë aftësinë të gjurmojnë në aparatet tanë. Kështu që qeveritë në të gjithë botën e kanë pranuar këtë teknologji. Ata kanë pranuar të gjurmojnë si një teknikë e përforcimit ligjor, por pa e diskutuar. Në SHBA, ku unë jetoj, nuk ka patur seanca gjykimi. Nuk ka një ligj që ka kaluar veçanërisht duke e autorizuar këtë teknikë, dhe për arsye të potencialit të tij
për të abuzuar, është e thelbësore që ne të kemi
një publik të informuar. Shumë faleminderit. (Duartrokitje)

Only registered users can comment.

 1. Michigan is doing this now, literally said they'll be watching and listening to white people with opposing opinions. And all "hate speech" which doesn't exist. First amendment is under attack, next will be 2nd amendment….war

 2. One the reazons why terrorism exists is to justify government shadowing and collection info. It's not the main reazon, terrorist play many impotant roles as irregular army, where govs can't act fully open.

 3. The only thing amusing about this video is that people didn't know??…. and that it's much MUCH worse than he makes it sound. How about, not just a "target"…….., but Everyoneall the time.. for decades.. all backed up for the the next Hitler to use against us. This is old news, and what this man is talking about would literally be a dream vacation next to what they are actually doing. There is the argument that there is too much data to sift through, so you kind of have privacy, I don't buy one bit… and even if it is true… for how long do you think that will be? CIA funded the startup of google. High tech algorithms already exist obviously and are getting better all the time. Artificial Intelligence is on the horizon or already here (considering what we know about is sometimes 50 YEARS behind what they are doing.). Echelon, Prism, etc….. all now out in the open (what we know about). Technology is still not just accelerating but exploding! To think we have privacy from this Tyrannical, ever growing more powerful government, is just… not realistic. Time for more people to get angry. Very angry. This problem will not be fixed from within the system that created it.

 4. this guy promoted the use of apple's text messaging system, face time, and whatsapp, as privacy friendly applications. So kinda contradictory. I wouldn't take his word seriusly.

 5. How can we be assured that government employees aren't active pedophiles remotely viewing minors through their phones or other devices? The available technology and the lack of any meaningful oversight virtually ensures that abuses can and do occur within the government.

 6. This very topic that Mr Soghoian talks about is extremely unsettling to me. The fact that this power of technology can be used and misused by almost everyone is scary as it is. Now, we are introduced to the fact that the government can use this power to hack into phones and computers secretly to obtain personal data. Mr Soghoian said that since there is no special technology for people like journalists to use, the government can and has the means to not only hack the ‘bad guys’, but also the ordinary citizens.

  This is just the beginning—as technology improves and advances as rapidly, we (ordinary citizens) are getting more and more vulnerable to these tactics used by the government in order to ‘enforce laws’. This also brings into question whether governments truly care about its people’s privacy and whether their ‘surveillance’ is reasonable and not taken too far.

  (150 words, Lynn T, CMM/TB04)

 7. I agree with what Christopher Soghoian says and how it is important to have an informed public debate for this matter. It is not right to have the capability of hacking into anyone’s to the computer to the extent of invading any individual’s privacy. It would definitely be an asset when tracking down criminals, pedophiles, drug dealers, terrorists, especially since there is an intention to prevent crime or harm on others.  However, especially since we have so much data stored online, the fact that the government and FBI has access to our information without our knowledge and even authorization is unacceptable. I feel that something needs to be done such that even the government only has access when an individual is suspected of doing something malicious and not all the time.  An organization, whether external or internal, needs to make sure that the government does not violate innocent individuals’ privacy. Isn’t it already a low-key crime to even be stalking us? 

  (161 words, Hafiz Ishak, CMM/TB03)

 8. I do agree with what Christopher Soghoian had said that “Its vital that we have an informed public debate” about the government being able to hack into our devices anytime and any place as “There is no law passed specifically authorising this technic(hacking).Because of its power and potential for abuse…”. The role of the government is to keep its people safe and protect its people from harm.I do agree that by using such devices to hack into the systems of potential threats such as terrorism,we are kept safe.However the fact that these devices exist also make me question the government as they can hack into anybody’s device which threatens everyone’s privacy. Through his talk I also realised that there are companies who provide the government with such hacking services and devices such as “ Hacking Team” and “Gamma”. There is a Data Protection Act in Singapore and if Singapore does have these devices and are able to hack into our devices, wouldn’t that mean that the government also plays a role in protecting our data by not looking and sharing this private data? Overall,Christopher’s speech has been an eye opener and made me think about the government and our privacy.  
  ( 200 words, Jovitha Anusha Charles, CMM/TB03)

 9. I agree with the speaker’s point of view towards government surveillance. Looking at it from different perspectives, people may think that the government are somehow invading ones privacy. But from another point of view, they can just be trying to look out for citizens and are using the modern technology to catch criminals. In the end, that is what the citizens should be most concerned about, their safety. If someone was to be in the unfortunate position to be a victim to one of those crimes, and the government manages to come in time to save them, they wouldn’t be thinking in their head “I can’t believe they invaded my privacy!” At that moment, they can only be thankful. So I believe sometimes people need to trust decisions that the government makes and not only think about themselves. 

  (138 words, Qaisara, CMM, TB04)

 10. I agree with his views that the government is going a bit too far with the infringement of people’s privacy. Yes it is a good tool to use to track down any illegal activities such as terrorism or pedophilia and such but is it really necessary to “hack” into people’s online activities just because they are the government?
   
  I do agree that it is a good method to keep up with times on the government’s part but out private lives should be kept private and not being monitored by the government. The trust between the public and also the government is lost there.

  However, I do kind of feel I’m contradicting myself because as much as I want the government to control the limitations on who to check on, it is kind of defeating the purpose because we never know who is involved in illegal activities in today’s day and age. A 16 year-old may be guilty for all we know.

  It is very debatable but in conclusion, I do agree that the government is going too far in “hacking” into the public’s privacy online.

  185 words, Nurul Asyiqin, CMM/TB04

 11. What the guy said in his speech really sparks a debate. Government is capable of abusing surveillance to invade the privacy of celebrities, ordinary people, bad guys etc. But we ask ourselves, do they have the time to do such things? There are billions of people in the world, who in the right mind has the time to check out on each and everyone of them. The duty of the government is to facilitate the needs of people, keeping citizens safe. It is right that they use these methods to track down dangerous people like terrorists, hence no objection that they should continue this method.
  The more important issue here is that we, as normal individuals, with sufficient knowledge can also develop such a software. By having this capability, anybody's privacy can potentially be invaded, gradually you will see tons of leaked celebrity nudes and more. Hence, measures must me taken to prevent such creepy things from happening.
  (203 words)
  Gerald TB03 CMM

 12. I agree with Christopher Soghoian with regards to his views on today’s government surveillance.  The technology available today gives an advantage to the government in terms of outsmarting potential criminals and also in controlling the citizens residing in the country. It reminds me of George Orwell’s prediction of the future world in his book ‘1984’, where government surveillance has reached a stage that people are given no freedom or privacy – all to prevent insurgency against the government. This also robbed the people of democracy and their rights. Though I agree that the government’s method of preventing criminal acts is justified and it is not unreasonable to trade our privacy for the safety of our country and people, I feel that it is necessary to call a public-informed debate as suggested by Christopher in order to prevent what George Orwell had envisaged in his book. I also feel that we should be concerned and kept in the loop about such technological advancements.

  (171 words, Jamie Tan, CMM/TB03)

 13. Christopher Soghoian is definitely right in my opinion; I believe that there should be more debate on the ethics of government surveillance and how it is being used or rather abused without our knowledge. It can be for the better and  greatly help a nation’s defence and security when used right but when abused, it is an invasion of privacy, one that is uncalled for. The FBI hacks into the content of its suspects. I understand it is a necessary evil but I don’t entirely agree with it. What if the suspects wound up being innocent, is it fair then that all their online activity has been monitored by the government? At the same time, I also see the need and value of government surveillance as it can lead to really important revelations should any suspicious activity online be detected. It could potentially help solve a case. I’m on the fence about government surveillance, I see the capability it has to help a nation progress but I also question its intentions and whether or not any of it is entirely needed. (181 words, Aisyah AA, CMM TB04)

 14. I agree with Christopher Soghoian's resting statement that the public needs to be aware of the hacking techniques law enforcement agencies have embraced as a means of conducting extensive surveillance on anyone that owns a laptop or computer. Surveillance companies who have sold their software to governments claim that the true intent of these surveillance methods are to trace terrorist activity and capture terrorists, criminals and pedophiles, yet they understand that some of the governments they are selling their software to are extremely corrupted and are likely to use the software to track down journalists and dissidents posting information regarding the government in hopes of inspiring a revolution and overthrowing their corrupt government. They are selling their software to power-thirsty government officials who are willing to torture journalists of their own country for their own welfare. There is no good in that and the companies part of this 5 billion dollar industry are merely escalating government dictatorship and violence. Furthermore, the government is utilising tax-payers’ money to fund these surveillance softwares to spy on its people when instead the money could have been used to develop the country’s education sector or infrastructure to improve their living conditions. 
  (199 words,Nurrisha Ismail,CMM/TB04)

 15. I agree with Christopher Soghoian that we should have an informed public debate about using hacking as a law enforcement technique. The public deserves the right to know if the government is going to gain access to all their devices.
   
  Indeed, using hacking, as a law enforcement technique would be effective in capturing terrorists and locating pedophiles however, I feel that governments using this technology should draw a clear line between what is defined as law enforcement and what is an illegal invasion of privacy. Also, by hacking and keeping an eye on every citizen, governments have changed the Internet from what was a tool of freedom and justice into space where one’s every action is under surveillance.
   
  I have learnt quite a number of things; the government is always watching, committing a crime face-to-face would be better, and finally, some day people might stop using the Internet in an attempt to protect their privacy.
   
  (155 words, Tovey Melody, CMM TB04)

 16. I agree with Christopher Soghoain’s view that there should be an informed public debate on government surveillance. With all the evidence he has presented, it seems to me that it is no secret of what the governments in various countries are doing. So, I believe that they have the obligation to inform the public of at least an overview of their surveillance techniques. Invasion of personal privacy is a law, and I do not see why governments have to be exempted from it. People have the right to know that they could be at risk of being spied upon without their knowledge and they should have the right to take action against invasion of their privacy. The governments mentioned in the video may not be using surveillance techniques for corrupt purposes, but the very notion that they have the ability to do so would probably draw wary attention from the public. It would definitely be suspicious if the government had some secret surveillance plan that they did not want their citizens to know about. I would never have a peace of mind knowing they could watch every move I make without my knowledge. 

  (193 words, Julia Tan, CMM, TB03)

 17. I agree with Christopher Soghoian's view on how governments using advanced surveillance technology to infringe on the privacy of their own people's private content is really taking it a step too far but really it is just the beginning.I think the fact that the government has the power to do this shouldn't be a reason why they are doing it,I do understand that breaching into people's web surfing sometimes is important to ensure that any terrorism is curbed however how can the people trust the government if even their own web browsing isn't kept private anymore?The web is certainly a platform for terrorist activities,to research on methods to further terrorist involvement as well as to recruit more people,one prevalent example being ISIS (Islamic State of Iraq and Syria).However I feel governments should still put a limit or rather ensure that they know where to draw the line when it comes to how far they will go,instead of just randomly hacking into people's accounts,which is what they are doing,very bluntly put. (170 words,Sonia Tay Jing,CMM/TB04)

 18. I agree with Christopher Soghoian’s view that governments are using advanced surveillance technology and software to pretty much hack everyone and anyone without their knowledge. I also agree with his comment about the need for a public debate about this. 
  Governments are supposed to serve the country and its people, to protect. I understand the impact that the Internet has had on security and privacy and those security methods have to be updated to stay ahead, but to think that these kinds of invasive methods are being used on unsuspecting victims is honestly terrifying. Your emails to loved ones, your private texts, everything is laid bare for the government to see. 
  I know that the Internet has become both a boon and a curse to security and privacy. For example, take the recent arrest of a Singaporean youth under the Internal Security Act. He was one of the first known self-radicalized youths in Singapore. He was inducted through online propaganda and was so far gone that he had planned to conduct terrorist activities in Singapore, including bombings and knife attacks. 
  However, there needs to be a limit to how far governments can go in surveillance, and I fear that that line has already been crossed. 

  ( 219 words, Beh Jun, CMM/TB04 )

 19. The fact that the government has the capabilities to hack into anyone’s content, whether civilian or terrorist, is astonishing. They can easily hack into anyone’s private content without leaving a trace. Yes, this can indeed help with the ongoing conflict with terrorists, but this can also breech civilians’ privacy.

  Like what Christopher said in the speech, a debate is needed on the issue of governments having access to this exclusive technology. The ability to hack into anyone’s content can be either used for good or malicious intent. It really boils down to the honesty of the people in power. If the government is corrupt, they would use this technology to continue in their amoral ways. However, if the government is honest and clean, this access to the technology would certainly be a welcome to their arsenal against crime.

  Either good or evil can be achieved with this technology, it all depends on who is able to get his/her hands on it. Civilians may have disagreements with the government having this kind of technology, but in the end it is up to the government and their values. The ball is on the government’s court in what they would do.

  (198 words, Ian Kiew, CMM/TB01)

 20. Christopher Soghoian has a good point. The government is using such technologies to hack into computers and what not. Why? Is the government so afraid of us? At one point in the video, Christopher Soghoian said that last year, Hacking Team’s software was used by the Moroccan government to target Moroccan journalists. And why did the government do that? Are they afraid of the news that Moroccan journalists might publish? And we do know that in so some parts of the world, governments are so afraid of what news journalists might put out that they go to such lengths and disrupt their process of getting news. 

  But what scares me the most is that some other people, some stranger in the government has complete full access to what I do on my computer, phone and more. It’s not that I have done something wrong but it feels like I am being watched 24/7, and that just creeps me out.  
  (165 words, sohyee, cmm/tb01)

 21. I agree with Christopher Soghoian’s main point for the need to have a public debate on whether or not government surveillance is warranted. I personally feel that although such acts of mass gathering of intelligence is needed as part of preventive measures against threats of terrorism or other forms of conflict, the software and capability to do so should only be available to the governments of each country.

  The fact that the surveillance software used to silently tap into our communication devices are developed and even sold by private corporations worries me more than actually being spied upon. This means that just about anyone out there with sufficient funding or who have the technical know-how to steal such technology can just about be as powerful as the Federal Bureau of Investigation (FBI) in the sense that even the FBI and their agents are possible targets for secret spying and hence, classified information can be leaked out.

  (156 words, Naufal Hakym, CMM/TB01)

 22. Using advanced surveillance techonolgy to monitor the netizens is, without a doubt, a good thing. Governments are able to counter the “bad guys” since some terrorist groups uses the internet to increase their followers and supporters. Before anything unfavourable happens, I’m glad the government can catch them first.

  However, what then draws the line between supervising and intruding privacy? If the fact that the government have the power to monitor whatever is being done on technology, that also automatically mean that they are looking at normal everyday people’s action. Everything that I do now may be looked at by the government and that makes me feel uncomfortable in so many ways. I want to be able to do things without having so many pairs of eyes watching. What happened to online privacy then?

  Sooner or later, people might not want to share anything on the internet anymore because of this, and that defeats the purpose of inventing it in the first place.

  (162 words, Nurilsyamira Ismail, CMM/TB01)

 23. I agree with Christopher Soghoian that there should be a debate about government surveillance and whether it is a suitable law enforcing technique.  This is because I personally feel that having the government monitoring our personal online content is a violation of human rights.  There are questions that could be asked on the necessity, morals, principles and ethics over surveillance. With the prevalence of private companies offering technology to governments that are unable to build their own, every government in the world is essentially able to conduct surveillance. This calls for the need to debate, which is what Christopher had brought forward as his viewpoint. Despite that there may be disagreements that the citizens’ privacy can be compromised in exchange for their safety, my personal standpoint on this revolves around the consequence of sacrificing one self’s privacy. Ultimately, if we can be deluded into thinking we are safe, then we could also be deluded into thinking that all our data is safe.
  (162 words, Jamie Chiang, CMM/TB01)

 24. I agree with Christopher Soghoian that governments have embraced hacking as a law enforcement technique without any real debate. He says that in the United States, where he is from, there has been no congressional hearings or law that has been passed specifically authorizing this technique. This shows that the government could be trying to cover up some of their intentions in not being open with the public about such an issue. Such technology can be used effectively in tracking down criminals, terrorists or other hackers but as Christopher Soghoian said, we all use the same devices. The government has the power to hack each individual device regardless of whether said device belongs to a criminal. As such, we stand at risk of unknowingly getting our devices hacked by the government. Without a congressional hearing or law, it seems that the government is being a tad bit suspicious about this software. Which makes me ask myself if it is really used only for law enforcement or does the U.S government have ulterior motives for using such software. (177 words, Loy Suan Wee, Nigel, CMM/TB01)

 25. I agree with Christopher that knowledge on government surveillance should be made known among the people. 

  It is reassuring to know that the government has the ability and power to look into the bad guys computers. After all, it is of good intention: to capture the people capable of bringing unrest to our society. 
  But to know that the government can also be using this software to look into computers of the good guys is unsettling. For one, a Moroccan journalist jailed by his own government for doing his job – seems a tad contradicting doesn’t it? Because of the power this technology holds, the likelihood of it being misused by the government is high. If it is used to look into the computers of innocent people, it is not only an invasion of privacy but a violation of ethics the government should uphold. This intrusion, when made known, will only bring about more displeasure and negative feelings towards the government.

  Ultimately, it is crossing the line if this technology is used other than what the government says it is used for. But I believe that there is a level of trust between the government and the people. 
  (198 words, Cheryl Loh, CMM/TB01)

 26. I do believe it is definitely no secret that the government is using hacking software to keep track of what people are doing online with such advanced technology we have these days. I feel it is good they are doing this to catch online child traffickers, drug dealers etc because this helps to ensure that the web is getting safer with authorities watching over. However, I do feel that watching over what people do online is not as effective right now because there are millions of devices and for the government to be able to get into every single one is quite impossible. Hence what the governments are doing I feel is not fully effective.
  Also I do not think there needs to be a public debate on having the government being able to access people's devices. Of course ones privacy will be compromised but it's all helping aid the government in having a safe society
  (156 words, Natasha Hogan, CMM/TB01)

 27. I agree with Christopher Soghoian’s view that governments may be using advanced surveillance technology to hack into not only terroristic content but also anyone’s private online content. It appalls me that a higher authority could untraceably breach anyone’s privacy. Although I do agree that advanced hacking technology could be utilized to counter modern-day terrorists’ activities, how can everyday people trust that their online privacy is left untouched? For example, certain terrorist groups use social media as an online medium to reach out to a wider audience to increase the intake of new potential followers of their cause. Governments could take advantage of advanced surveillance technology to prevent this and even track down locations of the source. Like Soghoian, this leaves me to believe that if these governments have the power to hack into secretive online bases of terrorists without leaving a trace, our content is probably as accessible. 
  (148 words, Danielle Roman, CMM/TB02)

 28. I agree with Mr Christopher Soghoian that there needs to be a debate on this issue of government surveillance. This Government surveillance has its good points and also its bad points.

  Using new technology to help catch criminals such as pedofile and terrorists is a very good and effective way to use advanced technology. Advanced technology was not available in the past, and this made catching criminals and terrorists much more difficult. Thus i feel that government surveillance is necessary to help make our society much safer.

  However, Government surveillance means decreased privacy. Normal people with normal lives getting spied on is a very disrespectful thing to do. People who have done nothing wrong might feel really insecure and this may make them distrust their government because their government does not even have the right to hack into their computer and enable their camera and microphone, much less browse through their personal folders.

  To sum up I feel like this action is really beneficial but it requires some limitations as to what and whose computer is being checked on.
   (179 words, Goh Pei Shan, CMM/TB01)

 29. I agree with Christopher’s views on government surveillance. I also concur that nobody, not even the government, has the right to hack into anybodies private life through hacking.
   
  When he brought up that Moroccan journalists were being hacked by the Moroccan government, I was very alarmed. They were being monitored even though they were just doing their job, and private conversations they think were truly private were being scanned without that knowledge, and that frightens me. Everyone uses the same technology, and while the government can hack into the bad guy’s computer, they could also be hacking into a journalist or a human activist’s computer. It’s ridiculous that a person doing a morally right thing be subjected to the same thing as a criminal.
   
  So while this hacking software may have its merits in tracking down paedophiles and drug dealers, I feel we should not be compromising the everyday man’s rights to privacy, as it is defeating the purpose of technology. I hope it does not come to a day where no one uses social media because they know everything and anything they say can be used against them.

  (Marcus Tang 189 words CMM TB02)

 30. I agree with the speaker’s point of view towards government surveillance. Soghoian believes that the government should not have the rights to hack into anyone’s private life through technology. While the government thinks that it is right to monitor the actions of people in order to capture the bad guys in the society, Soghoian felt that it is an invasion of privacy of people. 

  The government collaborates with private players to hack into the lives of civilians will lead to unhappiness amongst people as they feel watched and frightened to do anything on the internet. The feeling of being watched puts them in pressure and discomfort. It may be a solution for government to identify and trace wrongdoers over the internet, webcam and text messages but there could be other alternatives that the government can undertake to achieve their objective. 

  Through such extreme method of tracing possible threats, people will choose not to publish their important data on the internet and it defeats the purpose of the advancement of technology which is made to ease and improve the lives of people. 

  (182 words, Jolanda Goh, CMM/TB02)

 31. I agree that there should be debate over the ethics and principles behind government surveillance. This video has revealed shocking information, and the speaker has certainly gave me new insights: is government surveillance a necessary evil, or is it just like a coin? 

  If we say it was a necessary evil, then it could be wrong as well. Governments may argue that new technology is necessary to stop crime and deter terrorists. Despite that government could use the resources to hack into terrorists’ systems, enforce laws and suchlike, it could also mean that our data and privacy are being intruded. Journalists could be attacked by governments with haywire intentions, articles could be suppressed, information could be deleted, and ultimately complete domination and totalitarian control could be exerted. By then, it would be too late.

  Then it would be just like a coin. At the end of the day, whoever flips the coin is the most important: did he flip it fair, or is the coin heavier on the other side? 

  170 Words, Chan Jia Hui Andy, CMM/TB01

 32. What the speaker has said has shocked me. Of course, I have seen dramas and even real life police programs like the crime watch and thus, had a understanding, though a little hazy, that the government had the capability to sift out information from people like criminals and activists. While this is necessary for crime prevention and breaking of police cases, I feel that the installation of hacking software like mentioned in the video is intrusive. It revolves around making use of these software to obtain information from platforms like text messages, calls and now, even Skype. To put it simply, no platform is safe because one way or another, sooner or later, the teams behind these software are going to start figuring out how to hack Twitter, Facebook etc. It is relevant with the updated and socially active world of today but I feel that it is indeed crossing one’s personal space especially when the user is unaware their messages, actions or speech is being monitored behind the scenes by someone else. (174 words, Joanne Lau, CMM/TB02)

 33. While the US government, partnering with private companies, is capable of hacking into folders, conversations and datas to trace potential threats, they are also capable of doing the same thing to civilians. Enabling webcams without getting traced, theres is no second doubt that civilians feel terrorised by their own government. The solution to this is debatable, depending on the seriousness of cases.

  While I think its okay for government to trace potential threats for the security of the nation, I also think its uncivil and impolite to hack into anyone’s personal information like that. Instead of feeling secure, civilians will rather feel insecure because the government is watching every step they are taking on the Internet.

  But then again, the question relies on what civilians actually do on the Internet. They should not be worried if they are not doing anything that is against the law. However, it is not unsurprising for them to feel uncomfortable as some things are meant to be kept confidential, but they know that it is not confidential anymore as there is a third party retrieving that information as well.

  185 words, Tia Yurika, CMM/TB02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *